FriGear har testet den elektriske traktor Farmtrac 25G HST

Elektrisk kompakttraktor kan det hele.


Indtil for kort tid siden var de eneste elektriske traktorer herhjemme fremstillet til børn. Med andre ord var der tale om legetøj.
Sådan er det ikke mere, for nu er Farmtrac 25G HST kommet på det danske marked, og det er ifølge importøren Vinderup Maskiner den første serieproducerede elektriske traktor herhjemme. 

To udgaver

Maskinen fås i to udgaver; en version med tre mekaniske gear, og en hydrostatisk udgave, og det er sidstnævnte, vi har fat i.   Den har servostyring, 2- og 4 hjulstræk, hydrostatisk gear, og ikke mindst, så har den en bredde på bare 104 centimeter. Farmtrac er en indisk producent, der har produceret maskiner i næsten 80 år. I dag er firmaet ejet af Kubota, Escorts Kubota Limited, som vi jo nok kender en smule bedre herhjemme. Det betyder med andre ord, at det er Kubota, der er garant for kvaliteten, og maskinen har derfor gennemgået og bestået 
en lang række af de kvalitetstests, som Kubota sender alle deres maskiner igennem.

Nye startmanøvrer

Det er først, når man løfter kølerhjelmen, at det for alvor går op for én, at der er tale om noget andet. I stedet for en traditionel motor 
med cylindre og så videre, er der en stor firkantet blok. Det er et kæmpe 350 Ah Li-ion 72 V-batteri, der yder 15kW, en kraft, der svarer til kræfterne på en 25 HK dieseltraktor. Forskellen mellem en traditionel og en elektrisk traktor går dog for alvor op for en, når man skal i gang med arbejdet. For der er en række startmanøvrer, man skal igennem, for at få gang i det elektriske monster. 

Først skal man slå hovedafbryderen til, derefter skal man sikre sig at både PST’en og gearvalget er i neutral. Håndbremsen skal være trukket, “gassen skruet ned på “skildpadde”, nøglen drejet og endelig skal tændingsknappen også slås til. Og så snurrer maskinen I starten kan de godt være en smule besværligt at huske rækkefølgen og alle startindstillingerne, men efter kort tid er det lige så naturligt som alt andet maskineri, man skal lære at kende for at elske det. Farmtrac 25G HST udstøder en elektrisk lyd, der er noget mere behagelig end lyden af en dieselmotor, og når man ellers er i gang, er der intet, der adskiller ydelsen fra sammenlignelige diesel- og benzinudgaver. 

Vi testede PTO’en, der leverer 540 omdrejninger i minuttet, med en 125 centimeter bred såkaldt mulcher fra producenten Sicma, som importøren har entreret med for at kunne levere et 
komplet redskabsprogram til den lille traktor.

Konklusion

I forhold til andre traditionelle kompakttraktorer, vi har testet, er der absolut intet, som Farmtrac 25G HST ikke gør lige så godt. 
Den lovede arbejdstid på op til fire timers arbejde med PTO-redskab havde vi ingen problemer med, og selv om vi kørte det meste 
af en dag uden redskab, var der stadig batteri tilbage, så de op til otte timers let arbejde på en opladning, lyder også helt rigtigt.
Der er nok ingen tvivl om, at elektriske traktorer er vejen frem,og med Farmtrac 25G HST er man gevaldigt godt på vej.

Over de næste par år kommer større modeller i serien, så det er bare om at springe på.

 

Til den elektriske kompakttraktor kan man få et komplet sæt redskaber fra den italienske producent Sicma. Her er det en såkaldt mulcher.

FriGear

Under navnet FriGear tester Fritidsmarkedet have- og fritidsmaskiner. Der er tale om en brugertest, hvor brugervenlighed og data fra producenten holdes op imod de enkelte maskiner ved dagligt, almindeligt brug. Maskinerne stilles til fri rådighed fra udvalgte producenter, som ingen indflydelse har på Fritidsmarkedets vurderinger.